HEADER JPNJ BM 180816

×

Amaran

Salinan gagal

Salinan gagal

Salinan gagal

Salinan gagal

Salinan gagal

Salinan gagal

Salinan gagal

Salinan gagal

Salinan gagal

Salinan gagalPengenalan

Negeri Johor Darul Ta'zim terletak di selatan Semenanjung Malaysia dengan jumlah keluasan tanah 18,986 kilometer persegi atau 1,898,629 hektar. Ianya juga merupakan pintu masuk pelancong ke negara ini dari selatan dan juga merupakan antara negeri paling pesat pembangunan ekonominya di negara ini.

Hutan di Negeri Johor Darul Ta'zim adalah sebahagian daripada Hutan Hujan Tropika Malaysia yang merupakan salah satu daripada ekosistem yang kaya dan kompleks di dunia. Ianya kaya dengan flora dan fauna yang unik dan amat mengkagumkan.

Hutan mempunyai kedudukan yang penting di dalam perkembangan tamadun manusia. Ia mempunyai kepentingan kewangan yang diperolehi melalui pengusahasilan pelbagai jenis keluaran hutan. Selain dari itu, hutan juga mempunyai fungsinya yang tersendiri dalam melindungi kualiti alam sekitar. Keindahan hutan dengan berbagai tumbuhan dan hidupan serta udara yang nyaman, segar dan tenang merupakan tempat yang sesuai untuk beristirehat dan berekreasi.

Jabatan Perhutanan Negeri Johor

Jabatan Perhutanan Negeri Johor bertanggungjawab dalam pentadbiran dan pengawalan pengusahasilan hutan, kutipan hasil hutan dan pembangunan sumber negeri serta merancang dan menyelaraskan pembangunan industri berasaskan kayu.

Fungsi Jabatan

Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia bertanggungjawab terhadap pengurusan, perancangan, perlindungan dan pembangunan kawasan Hutan Simpanan Kekal (HSK) selaras dengan Dasar Perhutanan Negara dan Akta Perhutanan Negara.

 
Penafian  |  Dasar Keselamatan  |  Dasar Privasi  |  Peta Laman  |  Soalan Lazim  |  Bantuan Pengguna  |  Undian 
 Hakcipta Terpelihara (c) 2018 Jabatan Perhutanan Negeri Johor (JPNJ)
Tingkat 2, Bangunan Dato' Mohamad Ibrahim Munsyi, Kota Iskandar 79660 Iskandar Putri, Johor Darul Takzim.
Tel: 07-266 7433   Faks: 07-266 1288   Emel: webjpnjohor[at]forestry[dot]gov[dot]my
Paparan terbaik menggunakan popular pelayar terkini seperti Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera & Safari dengan resolusi minimum 1280 x 800 piksel.
 Tarikh Kemaskini:
21/01/2021
  
Statistik Pelawat:

224415